Samag

Διακοπή καπνίσματος και βελονισμός.

 

Στο άρθρο αναπτύσσεται ο τροπος αντιμετώπισης της εξάρτησης με Βελονισμό

Κάπνισμα και εξάρτηση

Είναι γνωστό σε όλους ότι το κάπνισμα είναι μία εξάρτηση. Σύμφωνα με το Παγκόσμιο Οργανισμό για τις εξαρτήσεις NIDA δεν πρέπει να μιλάμε για εξάρτηση αλλά για εξαρτητική συμπεριφορά. Κάθε εξάρτηση αποτελεί μία συμπεριφορά με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. Για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αυτές τις συμπεριφορές θα πρέπει να σχεδιάσουμε σωστά μία θεραπεία για το συγκεκριμένο άνθρωπο. Σε αυτού του είδους τα προβλήματα δεν υπάρχει μία θεραπεία που να ταιριάζει σε όλους τους ανθρώπους. Πολύ συχνά θα έχετε ακούσει ανθρώπους π.χ να κόβουν το κάπνισμα μόνοι τους εύκολα, ενώ άλλοι να καταφεύγουν σε φαρμακευτικές αγωγές ή άλλες θεραπείες με τελείως διαφορετικά αποτελέσματα. Άρα λοιπόν ο κάθε άνθρωπος θα πρέπει να αναζητήσει την ή τις θεραπείες που του ταιριάζουν για να μπορέσει να απαλλαγεί από την εξαρτητική συμπεριφορά. Επίσης οι άνθρωποι πρέπει να καταλάβουν ότι αλλάζω μία συμπεριφορά σημαίνει, κάνω μία ολιστική αλλαγή στη ζωή μου, αλλάζω συνήθειες και βελτιώνω προς το καλύτερο την καθημερινότητά μου και την υγεία μου.

Το κάπνισμα είναι μία από τις εξαρτητικές συμπεριφορές που πολύ εύκολα κάποιος άνθρωπος μπορεί να αναπτύξει. Είναι μια «εύκολη» κοινωνική συμπεριφορά χωρίς μεγάλο κοινωνικό αντίκτυπο αλλά με όλα τα χαρακτηριστικά της εξάρτησης. Βιολογικά το σώμα μας φθείρεται σταδιακά με τη χρήση του καπνού και των παραγωγών του και το κεντρικό νευρικό σύστημα αποκτά τις χαρακτηριστικές αλλαγές της εξαρτητικής συμπεριφοράς.

Βελονισμός και απεξάρτηση

Ο βελονισμός έχει χρησιμοποιηθεί τις τελευταίες δεκαετίες για να βοηθήσει ανθρώπους με διαφορετικές εξαρτητικές συμπεριφορές σε όλο τον κόσμο, με πολύ καλά αποτελέσματα. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης του βελονισμού αφορούν τόσο το σωματικό παράγοντα όσο και το ψυχολογικό. Η διαδικασία εφαρμογής του στηρίζεται στην συνεργασία του γιατρού- βελονιστή με τον άνθρωπο που θα προσπαθήσει να διακόψει τη συνήθεια. Επίσης απαιτείται εξειδίκευση του γιατρού στις απεξαρτήσεις έτσι ώστε να μπορέσει να καθοδηγήσει και να στηρίξει τον άνθρωπο.

Θεραπευτική διαδικασία

Στο πρώτο ραντεβού οι συμμετέχοντες συνεννοούνται για τον τρόπο εφαρμογής της θεραπείας και τον χρόνου παρακολούθησης. Το πρώτο στάδιο αφορά την διακοπή της ουσίας. Η ουσιαστική απεξάρτηση όμως ξεκινά όταν ο άνθρωπος αρχίζει τη ζωή του ελεύθερος από την προηγούμενη εξάρτηση. Στο πρώτο στάδιο της θεραπείας ο βελονισμός επιδρά στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του σώματος και ρυθμίζει τις ουσίες αυτές που εκκρίνονται αυτόματα και σχετίζονται με το κάπνισμα αλλά και την ψυχολογική κατάσταση του ατόμου την συγκεκριμένη χρονική στιγμή (νευροδιαβιβαστές, ορμόνες, κ.α). Η ρυθμιστική αυτή δράση έχει σαν αποτέλεσμα ο άνθρωπος να αισθάνεται πιο ήρεμος και πιο έτοιμος να κάνει την προσπάθεια του. Δεν εμφανίζονται διαταραχές στο μεταβολισμό, στον ύπνο, στην εντερική λειτουργία και άλλα συστήματα του οργανισμού. Παράλληλα, η τοπική δράση του βελονισμού βελτιώνει την όσφρηση έτσι ώστε η μυρωδιά του καπνού να ερεθίζει αρνητικά τον άνθρωπο, όπως αυτό γινότανε πριν συνηθίσει τη μυρωδιά αυτή.

Διάρκεια θεραπείας

Ο ρυθμός μείωσης του καπνίσματος εξαρτάται από το συγκεκριμένο άνθρωπο και το συγκεκριμένο χρόνο που κάνει τη θεραπεία. Έτσι, ο αριθμός των βελονισμών δεν είναι σταθερός αλλά συνήθως κλινικά βλέπουμε ότι ένας μέσος όρος είναι πέντε θεραπείες. Μετά τη διακοπή της ουσίας και ανάλογα με την γενικότερη κατάσταση του οργανισμού μπορούμε και πρέπει να εφαρμόσουμε κάποιες θεραπείες που θα βοηθήσουν τον οργανισμό να μην παλινδρομήσει, να μην αναπτύξει κάποια άλλη αντιδραστική διαταραχή, να έχει γρήγορη αποτοξίνωση και καλή συναισθηματική κατάσταση.

Διάρκεια συνεδρίας

Ο βελονισμός διαρκεί 20 λεπτά, είναι ανώδυνος, αναίμακτος και χωρίς παρενέργειες όταν εφαρμόζεται σωστά. Υπάρχουν αρκετές παραλλαγές του κλασικού βελονισμού όπως ωτο-βελονισμός, ηλεκτο-βελονισμός κ.α που μπορούν να επιλεγούν από το γιατρό. Όλα τα είδη του βελονισμού δρουν με παρόμοιο τρόπο στο κεντρικό νευρικό σύστημα του ανθρώπου. Μπορεί να εφαρμοστεί σα μονοθεραπεία αλλά και σε συνδυασμό με οποιαδήποτε άλλη θεραπεία.

Ένας πιο φυσικός τρόπος ζωής μπορεί να ξεκινήσει με μια «φυσική» θεραπεία όπως ο βελονισμός.

με την Δρ. Κωνσταντίνα Θεοδωράτου, Γενική Ιατρός,
MSc in Acupuncture παν/μίου Guangzhou, Βελονίστρια παν/μίων Πεκίνου & Τιεντζίν,
Πρόεδρος Συλλόγου Ιατρών Βελονισμού, Γεν. Γραμματέας Παγκόσμιας εταιρείας Ιατρικού Βελονισμού (2020 – )

Βιογραφικό