Τι είναι ο Βελονισμός

ear

Είναι μία ιατρική θεραπευτική μέθοδος. Τοποθετούμε λεπτές βελόνες σε διάφορα σημεία του σώματος τα οποία είναι καθορισμένα για κάθε ασθένεια, για 20 λεπτά τις πιο πολλές φορές. Η εισαγωγή των βελονών είναι ανώδυνη, σχεδόν αναιπαίσθητη και αναίμακτη. Τα σημεία αυτά αντιστοιχούν σε περιοχές που μεταφέρουν μηνύματα συγκεκριμένων νεύρων – νευροτόμια στο Κεντρικό Νευρικό Σύστημα του ανθρώπου και προκαλούν μία φυσιολογική αντίδραση του οργανισμού. Αυτή συνήθως είναι η έκλυση ενδογενών ουσιών που διορθώνουν το πρόβλημα που υπάρχει. Αντί δηλαδή να πέρνουμε εξωγενώς ουσίες(τα φάρμακα), διεγείρουμε τον οργανισμό να παράγει τα δικά του.
Η μέθοδος χρονολογείται από τον δεύτερο π.χ. αιώνα και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στην Κίνα. O βελονισμός είναι ενα απο τα μέσα της θεραπείας της κινεζικής ιατρικής. Διάφορες μορφές βελονισμού διδάσκονται σήμερα σε όλο τον κόσμο και υπάρχουν διαφορετικές σχολές όπως είναι η κινέζικη,η γιαπωνέζικη,η βιετναμέζικη κλπ.
Στην Κίνα βασίστηκε στην παρατήρηση της ενέργειας του σώματός μας, που ονομάστηκε qi(τσι), και στηρίχθηκε στην θεωρία ροής της, αν και η ενέργεια αυτή δεν μοιάζει με καμμία άλλη που μετριέται με την επιστήμη της φυσικής.
Ανακαλύφθηκε πολύ πριν  ανακαλύψουν οι επιστήμονες την Ανατομία και την Βιολογία και πιστεύεται πως η ασθένεια οφείλεται σε ένα μπλοκάρισμα της ενέργειας, μία ανισορροπία του yin και του yang (αρνητικό και θετικό στοιχείο),που προκαλείται από την δράση εξωτερικών παθογόνων παραγόντων ή εσωτερικών διαταραχών.